Portré

 

Mi is az a portré?

Az én értelmezésem szerint - és mellesleg az interneten, vagy könyvekben található bejegyzések alapján is - egy stílusirányzat, vagy egy fotótéma.  

Stílusirányzat lehet, ha az emberábrázolás különböző eszközeit és korszakait vizsgáljuk a barlangrajzoktól a napjainkig. Tehát nem az eszköz határozza meg, hogy portrénak nevezünk valamit, hanem hogy embert ábrázolunk egy tetszőleges eszközzel. Lehet ez fotó, festmény, szobor, stb.

Ami számomra érdekesebb az a fotográfiában értelmezett portré. A legtöbb embernek azonnal egy arckép jut eszébe. Tehát egyenlő értelemmel bír az arckép és a portré, mely szerintem igen helytelen megközelítés. Sokat foglalkoztam ennek a hibás következtetésnek a megfejtésével, de hamar rájöttem, hogy teljesen felesleges, hiszen az ember gondolataiban megbúvó asszociatív kép vagy gondolat egyszerűsített, vázlatos, célratörő. Ezt megváltoztatni nem lehet, és nem is érdemes. Annak lehet fontos, aki komolyabban foglalkozik a témával. 

Tehát most megpróbálok új értelmezést adni szónak néhány rövid gondolattal, anélkül, hogy bárkit is összezavarnék. :)

A fenti kép divat~ vagy reklámfotó, de portré is egyben. Miért?

Vajon mitől válik egy kép portrévá? Attól, hogy a Modell személyiségét tükrözi, vagy a cselekmény szálát a Modellen keresztül lehet elkapni, megfogni. Ha egy fotón egy arcot látunk, de annak nincs üzenete, akkor az még nem portré. Viszont az is lehet portré, ha nem látjuk az arcát, vagy csak részlegesen, de mégis szorosan kapcsolódik a cselekményhez. 

Az alábbi fotón látható, hogy a Modell arca csaknem a kép 1/4-ét kitölti, így akár hívhatnánk portréfotónak....talán joggal, ha a szűk értelemben vett ember-arc ábrázolást vesszük alapul. De figyeljük meg, hogy milyen üzenete van a képnek. Nekem úgy tűnik, sokkal inkább a szépségre vagy a látványra hívja fel a figyelmet, mint inkább a személyiségre. Ezzel a lelkiségtől való eltávolodással sikerült a portré mivoltát is csökkenteni, csaknem megsemmisíteni. Persze ettől még szép. :)

 

A most látható kép viszont sokkal kisebb területén tartalmazza az arcot, ráadásul a modell nem is a kamerába tekint. Ennek ellenére van valamilyen cselekmény a fotón, vannak megfigyelhető részletek, melyek valamilyen irányba terelik a gondolatokat. Számomra ez jelenti a portrét. Amikor a Modellről megtudunk valamit, még ha akár csak egy szerepet is, amit épp a kép kedvéért öltött magára. De mégis valamivel több, mint vonások és formák, színek és fények.

Ha valakinek azt mondom szeretnék készíteni róla egy portrét, akkor nem az arcáról készült képre gondolok, hanem sokkal inkább egy róla, a személyiségéről készült fotót látok magam előtt, ami beszédes valamint remélhetőleg érdekes mások számára is. :)